FECSKE GYÓGYCENTRUM  |  Tel.: 70 / 332-32-52  |  E-mail: infoqukacfecskegyogycentrum.hu

Online időpontfoglalás

Ultrahang vizsgálatok

 

Ultrahang vizsgálat

 

 A 4D, azaz négydimenziós ultrahangtechnika hallatán a legtöbb embernek általában terhességi vizsgálat jut eszébe. Pedig ez a rendkívül fejlett módszer a legkülönfélébb szűréseket teszi lehetővé itt a Fecske Gyógycentrumban.

 

4D – térben és időben

A hagyományos, síkban látható képet nyújtó 2D ultrahanghoz képest nagy előrelépést jelentett a 3D ultrahangtechnika, mely a 2D-technika alkalmazása során képzett függőleges és vízszintes síkok mellett a harmadik sík (koronális – a homlokkal párhuzamos) egyidejű megjelenítésének segítségével már térben ábrázolja a vizsgált területeket, szerveket, azok elhelyezkedését és esetleges elváltozásait. Fejlettségének, precízebb képfelbontásának segítségével megteremti a pontosabb diagnózis lehetőségét, és azt, hogy az esetleges rendellenességeket idejekorán észre lehessen venni. A 4D ultrahangvizsgálat nyújtotta negyedik dimenzió pedig nem más, mint az idő, azaz a vizsgált terület mozgásában való megfigyelésének lehetősége. Mindezeknek köszönhetően a 3D és a 4D ultrahangmódszer tökéletesen alkalmas számos szűrővizsgálat elvégzésére.

A legfontosabb szűrővizsgálatok 3-4D ultrahanggal

Emlők: a vizsgálat során az emlők legfinomabb szerkezeti eltérései is láthatóvá válnak, így segítségével sokszor már az 1 cm alatti, még nem tapintható daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladások is kimutathatóak, sőt a harmadik sík megtekintésével pontosabban meg lehet mondani, hogy az adott elváltozás jó-, illetve rosszindulatú.

Felső és alsó artériák, vénák: a Doppler-fejjel kiegészített vizsgálat a végtagi erek betegségeiben elsődleges és kiemelkedő szerepet játszik. A mélyvénás trombózisok, valamint a kezdődő visszerek is precízen diagnosztizálhatók ezzel a módszerrel.

Nyaki erek: ultrahangos vizsgálata az utóbbi időben szűrővizsgálattá vált a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal orvoshoz forduló betegek számára. A nyakon futó és a központi idegrendszert ellátó nagyerek részletgazdag vizsgálatával az érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható.

Has és kismedence: vizsgálata során át lehet nézni a hasüregi szerveket: máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, gyomor-, illetve bélrendszer (gyulladások, daganatok), lép, vesék, mellékvesék, húgyhólyag, méh, petefészek, herék. Vizsgálat során a szervek gyulladása, kövessége, jó- és rosszindulatú elváltozásai pontosabban és részletgazdagabban diagnosztizálhatók.

Hüvely: a hüvelyen keresztül végzett ultrahang – a nagy felbontású vizsgálófejnek köszönhetően – részletgazdag információt ad a kismedencei szervekről. Segítségével a hason keresztül történő ultrahangos vizsgálatnál részletesebben ábrázolhatók a méh, a petefészkek, a petevezetők és a környező szalagok.

Izületek: a vizsgálat elsősorban a porc, az inak, ínhüvelyek, szalagok, izmok, valamint bizonyos esetekben a csonthártya és a csontfelszínközeli képletek ábrázolásához ideális. A digitális technikának köszönhetően a legapróbb képletek is kirajzolódhatnak.

Lágy részek: A vizsgálat a pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, izmok és nyálmirigyek elváltozásairól – például gyulladás, daganat, ciszta, áttét – nyújt precíz képet.
 
Pajzsmirigy: komplex vizsgálatának része az ultrahang-diagnosztika, mely során vizsgálják a szerv nagyságát, a benne látható elváltozásokat, a légcsőhöz való viszonyát. A vizsgálat alapján kiderülhet, hogy ciszta, strúma, gyulladás vagy daganatos folyamat okoz-e panaszt.

Genetikai szűrés:
célja a fejlődési rendellenességek kiszűrése. A terhesség első harmadában javasolt tarkóredőszűrés elsődlegesen a magzat genetikai veszélyeztetettségének legkorábbi jeleit vetheti fel, a 17–18. hét körül történő vizsgálat alkalmával pedig teljes körű genetikai szűrés történik, mely során ellenőrzik a koponya, a mellkasi szervek, a szív, a gerinc, a végtagok, a has, a hasfal és a vesék állapotát.

 

 


 

Az Ön ultrahangos szakorvosai:

Dr. Faddy Erika
Kurai István-szonográfus


 

 
 
Frissítve: 2017-02-08 21:14 Copyright (c) 2010 Fecske Gyógycentrum, Kecskemét fecskegyogycentrum.hu | Minden jog fenntartva. Weboldalt készítette: InternetLogisztika
Tel.: 70 / 332-32-52  |  E-mail: infoqukacfecskegyogycentrum.hu I Online időpont foglalás